Ligesom mange andre er jeg godt træt af at høre om alle de genvordigheder, vi står midt i – eller overfor. Det gælder alt fra Epidemier, Energi, Klima til Krigsefterretninger. Er der slet ingen GODE nyheder, eller tidstegn på det gode? Jeg husker min begejstring over filmtitlen ”Der er så meget godt i vente” med biodynamikeren og fhv. professor ved DTU, Niels Stokholm. Alligevel vrimler det ikke rundt om ørerne på mig, hvad det er, jeg kan glædes over. Før jeg selv satte mig ned og reflekterede.
Alle de ”gamle” dyder er ved at vende tilbage.
At bage sit eget brød
At renovere sine møbler
At reparere fremfor at smide væk
At strikke
At sy
Det er også et tidstegn, at Danmarks Radio laver udsendelser om de temaer. Selv vore kønsroller er til diskution. Mandens rolle som enehersker er fortid. Me Too og radio/tv værter har været med til at sætte gang i den debat.
Alt er under forandring.
Vi er mange, der længe har sukket over den emballagemængde, vi slæber hjem fra vores indkøbsture, og som også kan komme med posten! Bestiller du en dims på nettet, er det helt sikkert, at emballagen fylder og vejer næsten det samme som det køb, du har foretaget. Vi er blevet meget opmærksomme på mængden af spildprodukter, vi trofast kører ind og smider i store containere på genbrugspladserne. Ikke alt teknisk affald bliver ”bortskaffet” på en måde, så vi kan have samvittigheden i orden. Samt det faktum, at de fleste ikke økologiske grøntsager kan købes uden emballage. Hvorfor mon?
Genbrugsbutikker åbner i stort set alle byer, og det er igen blevet supermoderne at snuse rundt efter tøj, møbler og legetøj. Genbrugsbutikkerne giver kamp til stregen overfor lokale loppemarkeder. Det er blevet hundesvært at sælge brugte børnecykler, og de fleste kaster dem i nakken på venner og bekendte. For ikke længe siden så jeg en tv udsendelse, hvor et par, der ventede barn, ikke ville købe en brugt barnevogn, fordi det ville de ikke byde babyen. De blev ovenikøbet assisteret af en økonomisk rådgiver, der skulle rette op på deres i forvejen slunkne økonomi.
”Det er aldrig for sent at få en god barndom”.
Jeg tænker på alle de tiltag, jeg er vokset op med, og som få af os dengang var særlig stolte af. Alle de ting, jeg kan i dag, stammer sandsynligvis fra inspirationen hos min mor og min mormor, der aldrig nogensinde havde penge til "bare at købe for". Men idërigdommen fejlede ikke noget i årene efter Anden Verdenskrig. Brugt strikketøj kunne vaskes og sælges videre til trængende husmødre, der omhyggeligt trevlede op, vaskede garn og strikkede nye trøjer. De hentede bær i naturen, og lavede saftevand. De brugte ikke stålgryder, men et kosteskaft der lå henover to spande med en ble bundet omkring kosteskaftet, hvor de kogte hyldebær blev hældt ned i, og saften dryppede langsomt ned i det dejfad, der blev stillet under bleen.
Min mor og mormor syede, broderede og strikkede alt, selv betrækkene på spisestuestolene og gyngestolen. Een af min mors yndlingsbutikker var Eva Rosenstand på Strøget i København, hvor der altid var kø. Senere begyndte den amerikanske velfærdsmodel at slå igennem i Danmark, og jeg slap for altid at gå i hjemmesyet tøj!
Min mormor begyndte at købe solbær i små bakker hos grønthandleren, og ingen gad rigtig holde høns længere.
Det har taget mig en rum tid at finde ud af, hvad DIY betyder, men idéen er jeg ret vild med.
Alle dyderne er ved at returnere, og da jeg er vokset op med dem, er det ingen sag hverken at skifte en lynlås eller strikke et tæppe. Hver gang jeg ser en barnecykel med et gammelt til salg skilt, tænker jeg på min morfar, der malede og reparerede min første blå barnecykel. Min storebror skulle løbe og holde godt fast i bagagebæreren, inden jeg lærte at holde balancen og cykle selv. Det var før opfindelsen af de små løbecykler.
Lur mig, vi lærer også snart, at der findes dimser, der ikke behøver batteri for at fungere. Analoge ure for eksempel.
Indien har vundet en retssag om patenter på frø.
I en stor provins i Canada er det vedtaget at stoppe boringer efter olie og gas i 2025.
For ca. 10 år siden, udtalte en forlægger i radioen (efter et besøg på Bogmessen i Frankfurt):
Bogen er død.